رسوب گیری چیلر جذبی(ابزوربشن)
یکی ازعیوب رایج درچیلرها وازجمله چیلرهای جذبی،رسوب گرفتگی لولههادرسمتآباست. رسوب گیری چیلر هایکیاز مهمترین مباحث حفظ ونگهداریآنهاست.
بیشترین مقدار رسوب گذاری در مدار آب برج خنک کننده و در لوله های ابزوربر و کندانسور صورت می گیرد.
با ما در کیان تهویه افرا فین همراه باشید!
وجود رسوب در داخل لوله ها موجب کاهش انتقال حرارت و تشدید خوردگی می شود.نشانه هایی مانند کاهش میزان تقطیر در کندانسور , افزایش دمای مبرد خروجی از کندانسور , کاهش عمل جذب در ابزوربر , افزایش سطح مبرد در اواپراتور , افزایش دما وفشار ابزوربر , کاهش اختلاف دمای اب رفت و برگشت برج خنک کننده نسبت به حالت معمول و در نهایت کاهش ظرفیت چیلر، همگی می توانند بر رسوب گرفتگی سطح داخلی لوله های کندانسور ور ابزوربر دلالت کنند.
بنابراین لازم استکه هرساله لولههای ابزوربر و کندانسور موردبازدید قرارگیرند ودرصورت وجود رسوب بهکمک موادشیمیایی رسوب زدایی شوند.
ادامه مبحث رسوب گیری چیلر های جذبی
گاهی رسوب تشکیل شده بر روی سطوح داخلی لوله ها هم چون گل و لای هستند. در این صورت می توان لوله ها را به کمک برس های مخصوص نظافت نمود و به هنگام این عمل باید مراقب بود تا بر سطح لوله ها خراش ایجاد نشود اما ممکن است رسوب های تشکیل شده از انواع کلسیمی , زنگ اهن و منگنز باشند.
دراین صورت فارغ از نظافت های دستی , می باید به رسوب گیری چیلر بهصورت شیمیایی متوسل شد. برای اینکار باید از مقدار مشخصی مواد شیمیایی مناسب محلول در اب استفاده نمود و آن را تا زمان مشخصی به کمک پمپ مخصوص در مدار لوله های چیلر به گردش در اورد. به عمل در اصطلاح اسید شویی نیز می گویند.
پسازعملیات اسیدشویی یابهعبارت دقیقتر رسوب زدایی شیمیایی می بایدبااستفادهازمواد خنثیکننده ,دوباره لولهها رابهمدت 30 تا 60 دقیقه شستشوداد،
تاازتاثیرات ناخوشایند احتمالی موادشیمیایی برسطح لولهها جلوگیریشود.پسازمواد خنثیکننده بایدازسیستم راحداقل بهمدت 2ساعت شستشوکرد.
رسوبات مختلف رامیتوان ازنظر ظاهری شناسایی وبرای هرمورداز موادشیمیایی مناسب استفادهکرد.
استفاده از اسید خطرات زیادیدارد،لذا ازمواد بدونخوردگی جهتشستشو و رسوب گیری چیلر استفاده نمایید.
منبع : www.chiller.eu
رسوب زدایی چیلر تراکمی
رسوب گیری چیلرهای تراکمی آبی
– با توجه به اهمیت فوق العاده عملكرد صحيح كندانسور بعنوان سطوح تبادل حرارت در كاركرد چيلرهاي تراكمي آبی و امکان كاهش ظرفيت انتقال حرارت در کندانسور به دليل قرار گرفتن رسوبات بر روي اين سطوح ، نیاز به رسوب زدایی چیلر ها میباشد.
لازماست شستشوی كندانسوربصورت سالیانه انجامپذیرد (باتوجه به نوع آب وهمچنين شرايط آب وهوايي ممکناست نیاز بهشستشوی مجدد دراواسط فصل نيزباشد.)
با ما در کیان تهویه افرا فین همراه باشید!
– آبی كه درسيستم چیلر گردشمینمايددراصل نقشاصلي درانتقال حرارت رابهعهدهدارد ولذالازماست ازنظرميزانرسوب گذاری، خوردگي وآلودگيهای بيولوژيكي همواره تحتكنترلباشد.
همچنينلازماست كليه صافي ها نيزبه صورت مرتب موردبازديد قرارگيرد كه يك دوره سهماه ميتواند جهتكنترل صافي لحاظگردد.
ادامه مبحث رسوب زدایی چیلر های تراکمی
– کندانسور چیلرها بعداز مدتي كاركردن، معمولاً رسوب میگيرند و بايد رسوب زدايی شوند وروش رسوب زدایی كندانسور به شرح زیراست:
– در صورتی که امکان باز کردن درب کندانسور چیلر وجود داشته باشد، با دیدن درون کندانسور از عدم وجود جسم خارجی مانند ذرات آهن، پلاستیک و یا هر جسم خارجی دیگر مطمئن شده و در صورتی که چیزی در کندانسور چیلر مشاهده شد،
بایستی محل ورودآن رابررسی نمودبرایمثال درصورتدیدن فلز و زنگ بایدتمامصافیها، پمپها وبرجها بررسیشده ودرصورت نیاز، تعویض یاتعمیرگردند.
-در صورتی که مقدار جرم و رسوب داخل کندانسور کم بوده یا دستگاه چیلر ظرفیت پایینی داشته باشد، میتوان پس از خاموش کردن فن های برج خنک کننده، ماده رسوب زدا با حجم معینی در مخزن برج ریخته پمپ کندانسور را روشن کرد تا مخلوط ماده رسوب زدا و آّب شروع به تمیز کردن مسیر و کندانسور نماید. این عمل باید آنقدر ادامه پیدا کند تا کندانسور چیلر کاملاً تمیز شود.
– بعدازاتمام شستشوی کندانسوربایدتمام مسیر لولهها وکندانسور چیلر را به وسیلهآبتمیزکاملاًشسته وازخارجشدن باقیمانده اسید ازمسیراطمینانحاصلگردد.
در این روش باید از مواد ضد خوردگی استفاده کرد تا به پروانه برج خنک کننده آسیبی وارد نشود.
ادامه مبحث رسوب زدایی چیلر های تراکمی
– در صورتی که مقدار جرم و رسوب داخل کندانسور زیاد بوده یا ظرفیت چیلر بالا باشد باید از روش دیگری استفاده کرد. باید ابتدا رسوبات موجود در داخل كندانسور را بوسيله فشار آب خارج کرده و پس از اطمينان از مسدود نبودن تك تك لوله هاي كندانسور (در صورتی که امکان بازدید درون لوله ها وجود داشته باشد)، نوع رسوب را بررسی می کنیم زیرا هر نوع رسوب، مواد رسوب زدای خاصی نیاز دارد.
– البته اکثر رسوب ها در بسیاری از مناطق به دلیل سختی بالا و عدم تصفیه مناسب آب، از عناصر گچی و کلسیم می باشد که در این حالت ازرسوب زداهایی مانند رسوب زدای بدون خوردگی گرین پاور (میتره) می توانید استفاده نمایید.
– پس از مسدود کردن مسیر رفت و برگشت برج خنک کننده به کندانسور و اطمینان از عدم نشتی شیرآلات (در صورتی که شیرآلات آب بند نباشند میتوان از پلیت یا کپ کور استفاده کرد) با استفاده از یک دستگاه الکتروپمپ با هد و دبی مناسب و یک دستگاه منبع ذخیره متناسب با حجم ذخیره کندانسور میتوان عمل شستشو را انجام داد.
برای مطمئن شدن از محكم بودن تمامی بست ها و لوله های مورد استفاده و نیز باز بودن تمام لوله های کندانسور، یك مرتبه مراحل با آب خالص انجام می شود بدین ترتیب که منبع را از آب ترجیحاً گرم پر کرده و توسط پمپ، آب را از مخزن كشیده و به پایین ترین قسمت کندانسور چیلر وارد می شود و پس از پر شدن كندانسور با آب، از بالاترین قسمت کندانسور آب به منبع برگردانده می شود.
– یکی از روشهای رسوب زدایی چیلرهای تراکمی بدون توقف دستگاه، استفاده از محلول کد MSA0101 میتره می باشد.
منبع : Wikipedia
تمامی چیلرهای تراکمی دارای دو عدد مبدل حرارتی تحت عنوان کندانسور چیلر و اواپراتور چیلر هستند که به همراه کمپرسور، شیر انبساط جریان و مبرد، یک سیکل دائمی سرمایش آب یا هوا را ایجاد می کنند. کندانسور و اواپراتور علاوه بر چیلر تراکمی در مدار سایر دستگاه های سرمایشی و گرمایشی مانند داکت اسپلیت ، VRF و غیره نیز به کار می روند.
با کیان تهویه افرا فین همراه باشید!
کندانسور چیلر تراکمی دردونوع کاملا متفاوت وجود دارد. همانطور که گفتهشد کندانسور یک نوع مبدل حرارتیاست که درآن انتقالگرما بین مبرد وآب ویا بین مبرد وهوا صورت میگیرد.
اگر مبرد گرما را به آبدهد به آن کندانسور چیلر تراکمی آب خنک (کندانسور آب خنک) گفته می شود و اگر مبرد گرما را به هوا دهد به آن کندانسور چیلر تراکمی هوا خنک (کندانسور هوا خنک) گفته می شود که در شکل زیر هر دو آنها (با کادر زرد) نشان داده شده اند.
کندانسور چیلر تراکمی آب خنک
کندانسور چیلر تراکمی آب خنک همواره از نوع مبدل حرارتی پوسته و لوله (Shell and Tube) است (در برخی کاربردها نیز از نوع صفحه ای فشرده استفاده می شود) که مبرد داخل لوله هایی (معمولا از جنس مس) جریان یافته و آب از اطراف لوله ها جریان می یابد و گرمای مبرد از دیواره لوله ها به آب منتقل می گردد. این آب که گرم شده، خود به خنک شدن نیاز دارد تا مجددا به کندانسور برگشته و گرما را از مبرد بگیرد. به همین خاطر دستگاه دیگری به نام برج خنک کننده در کنار چیلر تراکمی آب خنک نصب می شود تا بتواند آبگرم خروجی از کندانسور آن را خنک کند. مبرد با دادن گرمای اضافی خود به آب، از حالت گازی شکل به حالت مایع تغییر فاز می دهد.
کندانسور چیلر تراکمی هوا خنک
کندانسور چیلر تراکمی هوا خنک که ابعاد بزرگتری دارد از نوع مبدل حرارتی هوا خنک است که مبرد داخل لوله هایی از آن جریان یافته و هوا از اطراف لوله ها (توسط فن) دمیده می شود و گرما از جداره لوله ها به هوا منتقل می شود. چون مبرد مستقیما گرمای اضافه خود را به هوا می دهد، دیگر در چیلر تراکمی هوا خنک به برج خنک کننده و آب نیازی نیست. مبرد با دادن گرمای اضافی خود به هوا، از حالت گازی شکل به حالت مایع تغییر فاز می دهد.
کندانسور سردخانه ای چیست ؟
کندانسور سردخانه در واقع قطعه ای از مجموعه کامل چیلر سردخانه ای است که بین کمپرسور و شیر انبساط چیلر قرار گرفته و وظیفه آن تغییر حالت مبرد گازی به مبرد مایع است. در واقع کندانسور سردخانه ، مبدل حرارتی است که با خنک کردن مبرد توسط آب یا هوا باعث تغییر فاز مبرد از حالت گاز به مایع می شود تا سیکل تبرید تراکمی ادامه یابد. مجموعه کامل چیلر سردخانه از قطعات اصلی زیر تشکیل می شود که تمامی مراحل طراحی و تولید آن در شرکت ما و به شکل منحصر به فرد برای هر پروژه انجام می شود.
انواع کندانسور سردخانه
کندانسور به همراه سایر قطعات ذکر شده (به جز اواپراتور سردخانه ای که در داخل سردخانه نصب شده و محیط داخل سردخانه را سرد می کند و با لوله کشی به چیلر متصل می شود) بر روی یک شاسی به عنوان چیلر در بیرون از سردخانه قرار می گیرد و در انواع کندانسور هوایی (هوا خنک) و کندانسور آبی (آب خنک) ساخته می شود که در شکل زیر تصاویری از آنها را مشاهده می کنید.
اگر کندانسور دارای فن باشد به آن هوا خنک و اگر از نوع شل اند تیوب (پوسته و لوله) باشد به آن آب خنک گفته می شود که معمولا در چیلرهای سردخانه ای از کندانسور هوا خنک استفاده می شود.
کندانسور سردخانه ای هوا خنک در کل در سه مدل ، عمودی ، افقی و V شکل ساخته می شود و نوع آب خنک آن معمولا از نوع پوسته و لوله (شل اند تیوب shell and tube) است که باید به برج خنک کننده متصل شود ولی انواع هوا خنک آن به برج خنک کننده نیازی ندارند. باید به این نکته توجه نمود که کندانسور سردخانه با اواپراتورهای داخل سردخانه متفاوت بوده و منظور از اواپراتور در واقع یونیت های داخلی سردخانه است.
کندانسورهای سردخانهای هواخنک در ظرفیتهای کم به صورت عمودی ودرظرفیتهای بالا به صورت V شکل یا افقی ساخته میشوند.
منبع : Wikipedia
تعریف کندانسور
درسیستمهای دارای انتقال حرارت، کندانسور یاچگالنده، دستگاه یا واحدی است که برای تبدیل مادهای ازحالت گازبه مایع ازآن استفاده میشود.
اینکارمعمولا بهوسیله سردکردن آن مادهانجام میشود. دراین فرایند حرارت نهان ماده گرفته شده وبه سیال خنککن کندانسور گفته میشود.
با کیان تهویه افرا فین همراه باشید!
در واقع کندانسورهانوعی مبدل های حرارتی هستند که در آنها حرارت بخار داغ به یک سیال دیگر مانند هوا یا آب انتقال داده شده و در اثر آن، بخار تا دمای اشباع سرد و به مایع تبدیل می گردد.
کندانسورها اندازه های گوناگونی دارند که از اندازه نسبتا کوچک قابل بلند کردن با دست تا واحدهای بسیار بزرگ صنعتی که در فرآیندهای صنعتی به کار می روند، متغیر هستند. کندانسورها در تهویه مطبوع، فرآیندهای صنعتی شیمیایی مانند تقطیر، نیروگاه های بخار و سیستم های انتقال حرارت دیگر به کار می روند.
با وجودی که در بعضی از سیستم های تبرید گاهی از آب نمک یا مبردهای انبساط مستقیم به عنوان عامل جذب حرارت یا تقطیر استفاده می شود، ولی در بیشتر موارد از هوا یا آب و یا ترکیبی از آن ها استفاده می گردد.
انواع کندانسور ازنظر کاربرد
کندانسورهای پرکاربرد در صنعت به سه نوع کندانسورچیلر، کندانسورسردخانه و کندانسورصنعتی تقسیم میشوند:
1. کندانسورچیلر: معمولاً در چیلرهای تراکمی هوایی و آبی استفاده میشوند.
2. کندانسورسردخانه: یکی از پرکاربردترین موارد استفاده از کندانسورها در سردخانهها است که بهنوعی همان چیلر تراکمی محسوب میشود که به آن یونیت کندانسینگ میگویند.
3. کندانسور صنعتی: به کندانسورهای پوسته و لوله، هوا خنک و . . . کندانسورهای صنعتی میگویند که برای انجام فرایند تقطیر در ماشین آلات صنعتی بکار میروند.
خوب است بدانید که کندانسورهارا برحسب محل نصب به دو نوع زیر تقسیم میکنن:
1. کندانسورنصب شده روی شاسی
2. کندانسوری که دور از کمپرسور نصب میشود
پرکاربردترین نوع این دستگاهها کندانسورهواخنک است که درصنایع خنکسازی بکارمیرود.
اما درمجموع کندانسورهارا به سه نوع زیر تقسیم میکنند:
1. کندانسور خنک شونده با هوا یا کندانسورهوایی: در این کندانسورهااز هوا بهعنوان عامل تقطیر استفاده میشود.
2. کندانسور خنک شونده با آب یا کندانسور آبی: در کندانسورآبی، آب بهعنوان سیال تقطیر عمل میکند.
3. کندانسورتبخیری: در این کندانسورها هوا و آب هردو استفاده میشوند.
یکی از مهمترین تجهیزات صنایع نفت، گاز ، پتروشیمی ، پالایشگاه و نیروگاه ها مبدل های حرارتی یا heat exchanger است که نقش انتقال حرارت را ایفا میکنند. داشتن راندمان بالا در این تجهیزات، تاثیر به سزایی در افزایش راندمان کل فرایند تولید دارد. از مهمترین عوامل کاهش راندمان در یک مبدل حرارتی، رسوب زدایی آنها می باشد.
به همین علت در هر صنعتی که از این تجهیزات استفاده می کند، دوره های زمانی مشخصی برای رسوب زدایی و شستشوی مبدل حرارتی تعریف شده که با ابزار های مختلف از جمله واترجت تمیزکاری و رسوب زدایی انجام می شود.
با کیان تهویه افرا فین همراه باشید!
تعریف رسوب زدایی
به مرور زمان، به دلیل انباشته شدن موادی روی سطحی که در تماس با سیال است، مقاومت حرارتی لوله ها افزایش پیدا کرده و انتقال حرارت کاهش می یابد. با افزایش این مواد یا رسوبات، انتقال حرارت به شدت کاهش یافته هزینه گزافی را بابت کاهش تولید تحمیل مینماید.
استاندارد TEMA برای طراحی مبدل ها ضریبی را ارائه داده که بتوان تا مدتی از این تجهیزات به طرز قابل قبولی استفاده نمود تا اینکه مجددا مبدل از مدار خارج شده و رسوبزدایی شود.
روش های رسوب زدایی:
در صنایعي مانند نفت، گاز و پتروشیمي، همواره سعي بر پیشگیري از تشکیل رسوب با استفاده از روش هاي مختلف در تجهیزاتي مانند مبدل هاي حرارتي و دیگ های بخار می باشد. در این زمینه هزینه هاي زیادي برای مواد و افزودني های شیمیایي صرف می شود.
اما بیشتر مبدل های حرارتی صنعتی به دلایل مختلف مانند کیفیت پایین آب ها در مناطق مختلف، در معرض رسوب گذاری قرار می گیرند. این رسوبات بیشتر در لوله هاي مبدل ها تشکیل می شوند. براي کاستن زیان های پدیده رسوب، مبدل باید پیوسته تحت نظارت عملکرد و تمیزکاری قرار گیرد.
انجمن تولیدکنندگان مبدل های پوسته لوله 1 توصیه میک ند همواره مقداري مجاز براي رسوب گذاری در طراحي مبدل ها در نظر گرفته شود، تا این امر تأثیر زیادي در فرایند تولید نداشته باشد. اما در تمامی موارد باید تمیزکاري مبدل در فواصل زماني مناسب صورت گیرد.
در فرایندهاي صنعتي رسوب ها انواع مختلفي دارند که برخي از آنها عبارت اند از:
رسوب ذرات ریز معلق؛
رسوب ناشي از خوردگي؛
رسوب بیولوژیکی؛
رسوب به علت تشکیل بلورهای جامد؛
رسوب در اثر یک واکنش شیمیایی؛
رسوب در اثر تغییر دما مانند انجماد؛
رسوب زدایی خطوط لوله
قطر داخلی لوله های کارخانه ها پس از گذشت زمان در اثر رسوبات کوچک و کوچکتر میشوند .
برای جلوگیری از کاهش بهره وری لوله ها و خطوط تولید این لوله های باید رسوب زدایی شوند .
در گذشته بسیاری از شرکت ها از روشهای شیمیایی جهت رسوب گیری استفاده میکردند .
رسوب زدایی به روش شیمیایی امری بسیار پر هزینه ، پر خطر و مضر برای سلامتی و محیط زیست میباشد .
به غیراز واترجت صنایع دیگر هم راهی برای رسوب زدایی نداشتند تا خطوط لوله مجموعه خود را رسوب زدایی کنند.
به جز اینکه تمام لوله های گرفته شده را با لوله های نو تعویض نمایند.
منبع: Wikipedia
تمام لولههایی که فین زنی شده بعد ازاتمام عملیات فینزنی باتست پنوماتیک وهیدرواستاتیک تا ۱۵ بار فشار حس میشوند،
و بعد از اطمینان از محصول تولید شده از لحاظ تستنشتی و سوراخ لوله ، روانه بازار میگردند.
با ما در کیان تهویه افرا فین همراه باشید!
هر فین تیوب از دو بخش تشکیل می شود .
تیوب:
معمولاً گرد استو ازجنسهایی ازقبیل مس، برنج، کربناستیل وسایر فلزاتیکه بسته بهنوع سیال بتواند دما، فشار و خوردگی را تحملکند.
لوله مذکور داخل یک لوله آلومینیومی قرار گرفته که ضریب حرارتی بالایی دارد و شکل دهی و ساختآن نیز راحتاست.
اینمجموعه داخل دستگاه فین زنی شده وبا عملیات مکانیکی وشکلدهی سرد (Cold Roll Forming)، فین زنی رویلوله صورت می گیرد.
فین:
می تواند به صورت اکسترود ،پیچشی و یا صفحه ای باشد. قطر لوله آلومینیوم پس از عملیات اکستروژن تعیین کننده نوع آرایش و چیدمان دیسک می باشد. اندازه قطر آنها معمولاً۲ و ،۱، اینچ می باشدکه ۹۵ ٪ جنس کاربردها با استفاده از لوله ۱ اینچ می باشد. تعداد فین ها بعد از عملیات فین زنی می تواند از ۸ تا ۱۲ FPI ( تعداد فین در هر اینچ) باشد.
شرکت ما بیشک یکی از بهترین خدماتدهندگان فین زنی و رسوب زدایی در ایران است .
خالی از لطف نیست که بار دیگر مرور کنیم شرکت کیان تهویه افرا فین ارائه دهنده خدمات فین زنی و رسوب زدایی و همچنین تولیدکننده انواع لولههای فین دار (Low fin – Extrud fin) بادستگاههای تمام اتوماتیک میباشد.
در ادامه باید متذک شد که فین تولید شده به روش الکترونیکی از انواع فین های پرکاربرد در صنعت بوده و شباهت زیادی به نوع پیچشی دارد ،اما فقط در شکل ظاهری مشابه هم بوده و روش تولید آن بدین صورت است که :
جهت ساخت فین ، از لوله آلمینیومی یا مسی بزرگتر از خود تیوب استفاده کرده و ابتدا تیوب را داخل لوله قرار دارد و با دستگاه مخصوص فین زنی آنرا تحت فشار قرار داده و با دیسک های موجود در فک دستگاه لوله فوق بصورت فین روی تیوب قرار می گیرد.
منبع: www.natashafintubes.com
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
Thank you!!1