یکی از مهمترین تجهیزات صنایع نفت، گاز ، پتروشیمی ، پالایشگاه و نیروگاه ها مبدل های حرارتی یا heat exchanger است که نقش انتقال حرارت را ایفا میکنند. داشتن راندمان بالا در این تجهیزات، تاثیر به سزایی در افزایش راندمان کل فرایند تولید دارد. از مهمترین عوامل کاهش راندمان در یک مبدل حرارتی، رسوب زدایی آنها می باشد.
به همین علت در هر صنعتی که از این تجهیزات استفاده می کند، دوره های زمانی مشخصی برای رسوب زدایی و شستشوی مبدل حرارتی تعریف شده که با ابزار های مختلف از جمله واترجت تمیزکاری و رسوب زدایی انجام می شود.
با کیان تهویه افرا فین همراه باشید!
تعریف رسوب زدایی
به مرور زمان، به دلیل انباشته شدن موادی روی سطحی که در تماس با سیال است، مقاومت حرارتی لوله ها افزایش پیدا کرده و انتقال حرارت کاهش می یابد. با افزایش این مواد یا رسوبات، انتقال حرارت به شدت کاهش یافته هزینه گزافی را بابت کاهش تولید تحمیل مینماید.
استاندارد TEMA برای طراحی مبدل ها ضریبی را ارائه داده که بتوان تا مدتی از این تجهیزات به طرز قابل قبولی استفاده نمود تا اینکه مجددا مبدل از مدار خارج شده و رسوبزدایی شود.
روش های رسوب زدایی:
در صنایعي مانند نفت، گاز و پتروشیمي، همواره سعي بر پیشگیري از تشکیل رسوب با استفاده از روش هاي مختلف در تجهیزاتي مانند مبدل هاي حرارتي و دیگ های بخار می باشد. در این زمینه هزینه هاي زیادي برای مواد و افزودني های شیمیایي صرف می شود.
اما بیشتر مبدل های حرارتی صنعتی به دلایل مختلف مانند کیفیت پایین آب ها در مناطق مختلف، در معرض رسوب گذاری قرار می گیرند. این رسوبات بیشتر در لوله هاي مبدل ها تشکیل می شوند. براي کاستن زیان های پدیده رسوب، مبدل باید پیوسته تحت نظارت عملکرد و تمیزکاری قرار گیرد.
انجمن تولیدکنندگان مبدل های پوسته لوله 1 توصیه میک ند همواره مقداري مجاز براي رسوب گذاری در طراحي مبدل ها در نظر گرفته شود، تا این امر تأثیر زیادي در فرایند تولید نداشته باشد. اما در تمامی موارد باید تمیزکاري مبدل در فواصل زماني مناسب صورت گیرد.
در فرایندهاي صنعتي رسوب ها انواع مختلفي دارند که برخي از آنها عبارت اند از:
رسوب ذرات ریز معلق؛
رسوب ناشي از خوردگي؛
رسوب بیولوژیکی؛
رسوب به علت تشکیل بلورهای جامد؛
رسوب در اثر یک واکنش شیمیایی؛
رسوب در اثر تغییر دما مانند انجماد؛
رسوب زدایی خطوط لوله
قطر داخلی لوله های کارخانه ها پس از گذشت زمان در اثر رسوبات کوچک و کوچکتر میشوند .
برای جلوگیری از کاهش بهره وری لوله ها و خطوط تولید این لوله های باید رسوب زدایی شوند .
در گذشته بسیاری از شرکت ها از روشهای شیمیایی جهت رسوب گیری استفاده میکردند .
رسوب زدایی به روش شیمیایی امری بسیار پر هزینه ، پر خطر و مضر برای سلامتی و محیط زیست میباشد .
به غیراز واترجت صنایع دیگر هم راهی برای رسوب زدایی نداشتند تا خطوط لوله مجموعه خود را رسوب زدایی کنند.
به جز اینکه تمام لوله های گرفته شده را با لوله های نو تعویض نمایند.
منبع: Wikipedia
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.